2012. január 8., vasárnap

Tarte tatin

A cím felvágás, igazából egy körtés karamellás tortát takar:)
A sztori szerintem klassz: A tarte tatin francia eredetű édesség, nevét a Tatin-nővérekről kapta, akik a Hotel Tatin nevű szállodát vezették Lamotte-Beuvron városában. Kettejük közül Stéphanie dolgozott a konyhán, és egyik nap annyi dolga volt, hogy elkezdte ugyan készíteni a hagyományos almás pite töltelékét, de ott felejtette a tűzön a serpenyőben fortyogó vajas-cukros almát. Amikor érezte, hogy túlzottan megpirult, úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy gyorsan rádobta a tésztát, és serpenyőstül betette a sütőbe, hogy az is megsüljön. A sütőből kivéve aztán megfordította, és lesz, ami lesz alapon feltálalta a vendégeknek. Azok pedig imádták, így indult világhódító útjára ez a sütemény.
Ez egy nők lapja cafés recept, de nagyon jó. Kb. 1 óra alatt kész is van. Persze körte helyett alma, barack, banán, vagy bármi más gyümölcs is használható!
Hozzávalók:
  • 2-3 körte
  • 15 dkg kristálycukor (a karamellhez)
  • 2 dl joghurt
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl kristálycukor
  • 3 dl liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • pici só
 Elkészítés:
  1. A 15 dkg cukorból világos karamellt készítünk, és egy tortaforma aljára öntjük.
  2. Körbe-körbe kirakjuk a körtegerezdekkel.
  3. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral, csipet sóval simára keverjük. 
  4. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és kanalanként a sütőporral elkevert lisztet.
  5. A körtére öntjük a tésztát úgy, hogy egyenletesen elterüljön rajta.
  6. 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig világosbarnára sütjük. (Tűpróba!)
  7. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd egy szélesebb tálra borítjuk, hogy a körték kerüljenek felülre.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése