2013. március 28., csütörtök

Sütőtök krémleves


Vagy sütőtökkrémleves, vagy sütő tökkrémleves, vagy sütőtökkrém leves stb. stb. Maradjunk a töklevesnél :)
Szóval még télen csináltam, de csak most posztolom, mert a halogatós mindenemet. Viszont kinézve az időjárás tökéletesen télies, így nincs is jobb egy tál forró levesnél. (najó, talán egy bögre forró csoki:))
Szóval itt ez a recept, de igazából ez is olyan, hogy ahány ház, annyi sütőtökleves, van, aki nem rak bele zellerszárat, van aki a répát hagyja ki, megint más a krumplit, van, aki csak tökből csinálja, szóval nem kell kétségbeesni, ha valami nincs épp a kamrában. Viszont ami talán fontos: nem tudom miért, de nekem vesszőparipám lett, hogy a tököt sütőben meg kell sütni előre, mert úgy finomabb. Szóval hajrá, sütésre fel!




Hozzávalók:
  • 1 nagyobb sonkatök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zellerszár (nem baj, ha levele is van)
  • 1 krumpli
  • 1 sárgarépa
  • 1,5-2 liter alaplé (lehet leveskockából is)
  • 1-2 karika friss gyömbér
  • 1-2 darab szerecsendió-virág
  • a tök fűszerezéséhez: 1 gerezd fokhagyma, és ami szem-szájnak ingere: bazsalikom, rozmaring, bors, majoranna
  • olívaolaj
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
Elkészítés:
  1. A tököt kibelezem (a magokat félre lehet tenni megpirítani), és pár nagyobb darabra vágva egy tepsibe teszem. 
  2. Egy kis tálba összekeverek egy kis olívaolajat egy gerezd zúzott fokhagymával, borssal, bazsalikommal, rozmaringgal, majorannával, stb. és jól bekenek a tököt vele. Mehet is a sütőbe, 170 fokon jó 1, másfél órára. Én még egy kis vizet is szoktam alá tenni, amit néha visszapótolok. Ha pedig a fűszer nagyon megégne rajta, egyszerűen csak lekaparom róla, könnyen lejön.
  3. Egy lábosban egy kis olívaolajon megfuttatom a hagymát és a feldarabolt zöldségeket. (csak épp hogy), majd felöntöm az alaplével, hozzáadom a gyömbért, a szerecsendió-virágot. Ha megvan, egy evőkanállal kikaparom a tököt a héjából, és ezt is hozzáadom. Fedő alatt puhára főzöm a cuccot.
  4. Ha kicsit kihűlt, kihalászom a gyömbért és a szerecsendió virágot (!!!!!), majd összeturmixolom a levest, hozzáadom a tejfölt/tejszínt, és épp csak felforralom. 
  5. Egy kanál tejföllel, tökmaggal és pirítóssal tálalom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése