2012. február 26., vasárnap

Citromos joghurttorta


Mikor Évinek szülinapja volt, Eszti az alapreceptet sütötte meg, ami nekem nagyon szimpi volt, mert egyszerű, és a sütési időt leszámítva gyorsan kész van. Az eredeti recept Gordon Ramsay-é, és cheesecake néven fut, annak ellenére, hogy egy fia sajt nincs benne, és nem is nagyon hasonlít rá, de ez egy percig nem zavart. Én gondoltam egy nagyot, hogy a citrussszirup mellé csinálok egy mascarponés krémet is. Az első ötlet az volt, hogy a szirupos sütire kenem a krémet, a második az volt, hogy kettévágom, és belülre kerül a szirup, a külsejére pedig a krém, a harmadik pedig, hogy a krémet összekeverem a sziruppal, és bele is meg rá is ez kerül. Végül az első variációt csináltam meg, mert lehetetlen volt félbevágni a tortát:) Először azt hittem, hogy nyers maradt, de nem, maga a torta állaga ilyen cheesecake-es.  Külön öröm volt az is, hogy a fehér krémet tök jól lehet díszíteni, és még a hugi citromkaparóját is ki tudtam próbálni. Tökéletes:D
Másnapra az ízek összeértek - se nem túl édes, se nem túl savanyú- és felvágás után 10 perccel már egy szelet sem volt belőle, többen dupláztak is. Azt hiszem, ez eléggé alátámasztja az állításomat, miszerint ez a torta iiiisteni finom! Szerintem van egy új kedvencem:)



Hozzávalók:
Kicsit odakapott a teteje, de szerencsére nem volt keserű
Torta:
  • 6 db tojás szétválasztva
  • 150 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 600 g natúr joghurt
  • 1 citrom leve és reszelt héja (én tettem bele egy pici vérnarancs levet is, meg annak a héjából is, a többit pedig megettem:)
Citrusszirup:
  • 125 g cukor
  • 125 ml víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 narancs leve és reszelt héja
Mascarponés krém:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejföl (20%)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • fél narancs leve és héja
  • 1 citrom héja és egy kis citromlé
  • díszíteni citrom és narancshéj



Elkészítés:
  1. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
  2. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral.
  3. Hozzákeverem a sütőporos lisztet, a joghurtokat, a citromlevet és a citromhéjat.
  4. Habot verek a tojásfehérjékből, majd összeforgatom a tésztával.
  5. A forma aljára én a biztonság kedvéért tettem egy sütőpapírt, majd belezuttyintottam a tésztát. Aki biztosra szeretne menni, az ki is vajazhatja.
  6. 45 percig sütöttem. (kb. 15. perc környékén észrevettem, hogy nagyon pirul a teteje, ezért a légkeverés ellenére letakartam a tortát egy sütőpapírral) Ha kivesszük a sütőből a kész tortát, kicsit magába zuhan, de nem kell megijedni.
  7. A sziruphoz az összetevőket kis lángon sűrűre főzöm. (kb. 12-15 perc)
  8. Ezután kicsit hűlni hagyom, és a teljesen kihűlt tortára csurgatom. Nem kell megijedni, ha lefolyik.
  9. A krémhez a hozzávalókat robotgéppel kikeverem, majd a tortára simítom, hogy az oldalára is jusson. Én úgy csináltam, hogy középre öntöttem az összeset, és hagytam, hogy lefolyjon az oldalán, és azt simítottam egyenletesre. Azért fontos, mert a krém nem nagyon tapad a szirupra.
  10. Citrom- és narancshéjjal díszítettem. 
 
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése