2013. május 19., vasárnap

Epres piskótatorta


Szülinap, megint. Ami persze nem baj, de ha így haladok, hiába futkározom 10 km-es futóversenyeken, nem fogok beleférni egy ruhámba sem. De azért sütni még mindig imádok :) Szóval a legnagyobb "lányom" 8 éves lett, és egy horda gyereket invitált meg ebből az alkalomból. Akkor valami egyszerű-de-nagyszerűt kell csinálnom, gondoltam. Szóval félretettem a piskótaundorom (jó, ez egy kicsit túlzás, hogy undorom van tőle, de a száraz-süti fóbiámmal nehéz megküzdeni). A választásom egy kakaós piskótára esett, epres mascarpone krémmel. Gondoltam ezzel nehéz mellélőni, egyszerűen meg lehet csinálni, és a piskótát általában szeretik a gyerekek. Ha meg nem, hát így jártak, majd én megeszem a maradékot. A recept innen van, de kicsit változtattam rajta itt-ott az arányokon, és tettem bele vajat is, tovább sült, és a krém sem egészséges mézzel van, hanem bizony csúúúnya, fehér, finomított porcukorral készült. De a végeredmény nem rossz :)

Hozzávalók:
Torta:
  • 6 tojás szétválasztva
  • 130 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g olvasztott vaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 100g liszt
  • csipet só és pici citromlé a tojáshabhoz
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor (nem a Bourbon, mert attól pöttyös lesz a krém)
  • 1 csomag habfixáló
  • 10 dkg eper + pár szem díszíteni
  • 2-3 evőkanál eperlekvár
Elkészítés:
  1. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral, majd ha már egészen fehéres, hozzákeverem az olvasztott vajat is.
  2. A száraz hozzávalókat jól összekeverem: a lisztet, kakaóport, sütőport.
  3. Egy másik tálban pici sóval és citromlével kemény habbá verem a tojásfehérjét.
  4. Óvatosan összeforgatom a tojássárgájás masszával, és apránként beledolgozom a lisztes keveréket is, figyelve, hogy lehetőleg ne törjön össze a hab nagyon.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a masszát, úgy, hogy a széleinél kicsit magasabban álljon a cucc. Így nem lesz annyira púpos a torta. Mehet is a sütőbe, 175 fokon olyan 35-40 percre, tűpróbával lehet ellenőrizni, megsült e már.
  6. Ha kész, megvárom, míg teljesen kihűl, és kettévágom. A tetejét megkenem eperlekvárral.
  7. Közben elkészítem a krémet: a mascarponét összekeverem a cukorral és egy pici tejszínnel. 
  8. A maradék tejszínből a habfixálóval kemény habot verek, majd óvatosan összeforgatom a mascarponés krémmel.
  9. A torta alját megkenem nem túl vastagon a krém egy részével, kirakom vékonyra szeletelt eprekkel, majd még egy adag krémet kenek rá, és ráteszem az eperlekváros tetőt. A tetejét bevonom a maradék krémmel, eperrel díszítem, majd kis időre beteszem a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése