2012. április 7., szombat

Kalács



A kelt tészta fárasztó... vagy csak nem járok eleget kondiba :) Szóval itt egy újabb húsvét, ahhoz pedig hozzátartozik a kalács. A recept még a Mamikától van. Most másfél kg lisztet használtam, ebből 1 teljes koszorú lett, és 2 kakaós. (azokról nem csináltam képet, csak az elsőnél figyel be a háttérben) 
Kicsit érdekesen indult a sütés, kidagasztottam, aztán el akartam menni anyura hagyni a végét, de maradtam :) Szóval anyuval és Gubival együtt (köszi a segítséget:)) csak összedobtuk a nagy tojásfestés közepette. 
Viszont fincsi lett, bár anyu azt mondta, hogy ne rakjak bele nutellát, mert az milyen már, így viszont a kakaósban szerintem kevés a cucc. Na legközelebb extra-tripla csokis-nutellásat is csinálok! :D


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • fél liter tej
  • 2 tojás
  • 5-10 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg cukor
  • ha tölteni akarjuk, kakaó, csokis trutyi, fahéjas cukor, akármi
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1-2 dl forró tej a sütés végén

Elkészítés:
  1. A lisztet beleszitálom egy tálba.
  2. Az élesztőt egy bögre langyos tejben felfuttatom egy kanál cukorral és egy kanál liszttel.
  3. A tejet megmelegítem, de csak langyosra.
  4. A felfuttatott élesztőt elkeverem nagyjából a liszttel, majd minden hozzávalót összeöntök, és elkezdem dagasztani. (kivéve persze a tetejére a tojást és a tejet) Ha ragad, rakok még hozzá kicsi lisztet.
  5. Addig dagasztom, míg nem lesz olyan a karom, Swarzeneggeré. Vagy ameddig szépen el nem válik a tészta mind a kezemtől, mint a tál oldalától, és ha a lisztes ujjamat belenyomom, a luk "kirúgja" magát. Ez kb.15-20 perc is lehet.
  6. Meleg helyen kelesztem. Nekünk kelesztőtálunk van, ami kinyílik, ha kész, de gondolom addig kell hagyni, amíg fel nem dagad :D
  7. Ha kész, átgyúrom, majd újra kelesztem. Néha 3x is mehet kelni, úgy finomabb lesz.
  8. Ha végleg megkelt, akkor 3-4 felé veszem, és tetszés szerint befonom, dagasztok bele mazsolát, kinyújtom, megtöltöm, és feltekerem, vagy akármi :) Ha megvan, mehet egy tepsibe, és még egy utolsó kelesztésre. 
  9. Ha megkelt, megkenem a felvert tojással, és mehet a sütőbe.
  10. 200 fokon megsütöm, kb 40 perc, de igazából passz, nézni kell, amikor már szép pirult, akkor jó. Meg ha az ember megkopogtatja, és kongó hangot ad ki, akkor is jó. Anyu nálam félidőnél rakott rá egy sütőpapírt, nehogy nagyon megpiruljon a teteje.
  11. Ha kész, akkor tűzforró tejjel meg kell kicsit locsolni, foszlósabb lesz tőle :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése