A cím felvágás, igazából egy körtés karamellás tortát takar:)
A sztori szerintem klassz: A tarte tatin francia eredetű édesség, nevét a Tatin-nővérekről kapta, akik a Hotel Tatin nevű szállodát vezették Lamotte-Beuvron városában. Kettejük közül Stéphanie dolgozott a konyhán, és egyik nap annyi dolga volt, hogy elkezdte ugyan készíteni a hagyományos almás pite töltelékét, de ott felejtette a tűzön a serpenyőben fortyogó vajas-cukros almát. Amikor érezte, hogy túlzottan megpirult, úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy gyorsan rádobta a tésztát, és serpenyőstül betette a sütőbe, hogy az is megsüljön. A sütőből kivéve aztán megfordította, és lesz, ami lesz alapon feltálalta a vendégeknek. Azok pedig imádták, így indult világhódító útjára ez a sütemény.
Ez egy nők lapja cafés recept, de nagyon jó. Kb. 1 óra alatt kész is van. Persze körte helyett alma, barack, banán, vagy bármi más gyümölcs is használható!
Hozzávalók:
- 2-3 körte
- 15 dkg kristálycukor (a karamellhez)
- 2 dl joghurt
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl kristálycukor
- 3 dl liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojás
- pici só
Elkészítés:
- A 15 dkg cukorból világos karamellt készítünk, és egy tortaforma aljára öntjük.
- Körbe-körbe kirakjuk a körtegerezdekkel.
- A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral, csipet sóval simára keverjük.
- Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és kanalanként a sütőporral elkevert lisztet.
- A körtére öntjük a tésztát úgy, hogy egyenletesen elterüljön rajta.
- 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig világosbarnára sütjük. (Tűpróba!)
- A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd egy szélesebb tálra borítjuk, hogy a körték kerüljenek felülre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése