De hívhatnám anyázós sütinek is. De lehet, hogy csak rossz passzban keltem fel. 2 máktortát csináltam, ez tűnt az egyszerűbbnek, ehhez képest....
Mindegy, lényeg a lényeg, hogy a recept írója hiper-szuper reform sütit akart csinálni, ami se nem édes, se nem jó állagú, és a csak zabliszt meg zabtej miatt a pitetésztaszerűség úgy tapadt az ember szájpadlására, hogy fúj. De raktam hozzá még tejszínt, meg plussz olajat, cukrot, a tölteléket is módosítottam, mert kevésnek tűnt, és nem is volt finom. Szörnyű....
Na de jöttem én, átírtam az egészet, és most ezt közlöm:)
(utólagos megjegyzés: elég száraz, de meghagyom, mert mutatós:D majd továbbfejlesztem!)
(utólagos megjegyzés: elég száraz, de meghagyom, mert mutatós:D majd továbbfejlesztem!)
Peti képe |
A szőlő azért van a tetején, mert a Papika szülinapjára készült, és azt kaptam parancsba, hogy szőlős tortát kell csinálnom. A mákos jött magától, Papa imádja, remélem tényleg ízleni fog neki, ha ez nem, akkor a másik máktorta:)
Hozzávalók:
Tészta:
- Bő 20 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg simaliszt
- 10 dkg olaj, aztán még annyi, hogy a tészta jól gyúrható legyen
- pici só
- cukor (hát, passz mennyi, szórtam és kóstoltam, de kb. 8 evőkanálnyit biztos beleraktam)
- kb. 2 dl tej/tejszín (hogy jól gyúrható legyen a tészta)
Töltelék:
- 25 dkg mák
- 13-15 dkg barna cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg dara
- 1 tojás szétválasztva
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja, és felének a leve
- 10 dkg mazsola
- esetleg fűszer: fahéj, szegfűszeg
- aszalt szilva a tetejére
Elkészítés:
- A tésztát összegyúrom, olyan egybeállónak kell lennie, de azért ne kapjon az ember ínhüvelygyulladást. Ezt a tejszínnel/tejjel és az olajjal értem el.
- A tésztát kinyújtom, kb. fél cm vastagon, és a tortaforma aljával megegyező méretű korongot kivágva azt a kivajazott formába teszem
- A maradék tésztából az oldalára is nyújtok tésztát, és összedolgozom az illesztésnél
- (esetleg hagyok tésztát a szőlőnek:D)
- A mákot összefőzöm a tejjel, a cukorral, darával, tojássárgájával, vajjal, citromlével, citromhéjjal, fűszerekkel és a mazsolával.
- A tojásfehérjéből habot verek, és összeforgatom a mákkal, és a tésztára öntöm
- Kirakom aszalt szilvával, hogy ne száradjon ki a mák.
- Megsütöm kb. 175 fokon, amíg meg nem pirul a széle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése