Na ez a recept nem első randis a fokhagyma miatt. Viszont isteni az illata és az íze is! És bár bonyolultnak látszik, mégsem az. Már ha az embernek van egy szabad délutánja, erős karizmai, türelme, és sok fokhagymája:)
Az eredeti recept Stahlé, de mindenkinek megvan a sajátja, nekem alig különbözik az eredetitől.
Íme:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 csomag friss élesztő
- kb. 5-6 dl langyos víz (amennyit a liszt felvesz, márkafüggő)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 evőkanál friss, apróra vágott rozmaring
- 2 marék olajbogyó (zöld, vagy fekete, mindegy) apróra vágva
- 2 teáskanál cukor
- bő 1 dl tej
A töltelékhez:
- 20 dkg puha vaj
- 2 teáskanál só
- 8 gerezd fokhagyma
- nyáron friss apróra vágott snidling
A csigák megkenéséhez 1 tojássárgája és 1 teáskanál víz, sülés utáni locsolásra pedig kb. 1 dl tej.
Elkészítés:
Előkészület, mely nem szükséges, de hasznos: mivel kelt tészta, ne a téli szellőztetés után fogj hozzá. Én szeretem a vajat időben elővenni, mert tényleg nagyon puhának kell lennie ahhoz, hogy össze tudd keverni a fokhagymával. És ha tehetem, márpedig megtehetem:D a lisztet is rárakom a kályhára, vagy ha nyár van, kirakom a napra.
- az élesztőt langyos tejben, 1 teáskanál liszttel és 2 teáskanál cukorral felfuttatom
- a sót, borsot, olajbogyót összekeverem a liszttel, a felfuttatott élesztővel, olajjal, és a víz felével, majd fokozatosan adagolva a maradék vizet, összedolgozom. Ha túl ragadós, lisztet szórok hozzá.
- alaposan kidagasztom. Én akkor ítélem jónak, ha a tál oldalától, és a kezemtől is szépen elválik, és ha a lisztes ujjamat belenyomom, nem marad utána luk.
- meleg helyre téve kelesztem kb. 30 percig.
- amíg kel, a puha vajat összekeverem az összezúzott fokhagymával, (snidlinggel) és a sóval.
- A tészta 1/3-át kinyújtom akkorára, hogy a tepsibe tudjam rakni. Vigyázat, könnyen leragad, és mivel kelt tészta, össze is ugrik. Én kicsit nagyobbra szoktam nyújtani, és a széleit beakasztom a tepsi sarkába. Arra is ügyelni kell, hogy ha túl vékony, könnyen kiszakad a tészta.
- a maradék tésztát 2 részletben kinyújtom téglalap alakúra, középről sugárirányban kézzel megkenem a puha vajjal (különben összeugrik a keserves munkával kinyújtott tökéletes téglalap:D), feltekerem, és egy éles késsel kb. 2 cm széles karikákat vágok belőle
- a csigákat a tepsi alján lévő tésztalapra teszem, eligazgatom. A tésztalap megakadályozza, hogy a fokhagymás vaj kifolyjon. (a csigákat nem kell nagyon összezsúfolni, időközben kelnek és nőnek!)
- meleg helyen kelesztem még 10-15 percig, addig begyújtom a sütőt kb. 190 fokra.
- mielőtt beteszem sülni, megkenem a vizes tojássárgájával
- kb. 25 percig sütöm, vagy addig, amíg szépen meg nem pirul
- mikor kiveszem, azonnal meglocsolom mindegyik csigát egy-egy evőkanál forró tejjel (így foszlósabb lesz a tészta, de vigyázat, ne tocsogjon!)
- bezsebelem a dicséreteket, és elfelejtem a sülő csiga fokhagymaillatára keselyűként köröző családtagok ideges kérdéseit: MIKOR LESZ MÁR KÉSZ?? :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése