Egyszer már csináltam ilyen tortát, akkor még nem tudtam, mire vállalkozom. Viszont anyunak annyira ízlett, hogy évek óta rágta a fülem, hogy a szülinapjára ilyet szeretne. Ami azért nem túl szerencsés, mert a hozzávalók nincsenek mindig itthon, és különben is, anyu szülinapja dec. 23-án van, és vizsgaidőszak is.
De idén megcsináltam, és bár a pepecselés közben néha káromkodtam, de a végeredmény kárpótolt. Annnnnyira isteni finom ez a torta, hogy csak na. (és annyira nehéz is, vettem is 4 kondibérletet, miután a felét befaltam:D)
Szóval így kell megcsinálni:
Hozzávalók:
A habkarikákhoz:
- 3 tojásfehérje
- 150g kristálycukor (én porcukrot használtam)
- 75g darált dió vagy mogyoró
A tésztához:
- 50g liszt
- 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- 4 tojás
- 125g cukor
A töltelékhez:
- 225g étcsoki (még véletlenül sem kerek szám, nehogy pont annyit tudj venni:D)
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál víz
- 3dl tejszín
- 50g cukor
- valamilyen piros, savanykás gyümölcslekvár (én szilvát kevertem össze somlekvárral, isteni lett!)
- díszíteni meg vágott dió
Összesen 7 tojás kell hozzá, és megmarad 1 sárgája (amit én belekevertem a csokikrémbe:D)
Nem árt, ha elég frissek a tojások!
Elkészítés:
- két tepsibe sütőpapírt rakunk, és mindkettőre rajzolunk egy 18 (vagy 24) cm átmérőjű kört
- a habkorongokhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habbá verjük
- hozzáadagoljuk a cukrot, majd belekeverjük a darált diót/mogyorót
- a habot a papírokon kijelölt körökbe osztjuk szét, és belekenjük, majd 1 órára bedugjuk a sütőbe (csak 150 fokosba!!!)
- 1 órán át sütjük, majd utána a kikapcsolt sütőben hagyjuk zárt ajtó mellett még fél órára száradni (közben kimértem minden mást a krémhez meg a tésztához, csak az időspórolás miatt)
- ha kész, kivesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, és óvatosan lehúzzuk róla a papírt (én nem vettem komolyan, le is tört egy darab #&@đ+%!)
- a tésztához először összekeverjük a lisztet a kakaóval
- a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral
- a tojásfehérjét sűrű, de nem kemény habbá verjük
- majd a lisztet és a tojássárgáját óvatosan a habhoz adjuk, és összeforgatjuk
- ezt az egészet egy kikent 18 (vagy 24) cm-es tortaformába töltjük, és kb. 40 percig sütjük 180 fokon.
- a csokikrémhez megolvasztjuk a csokit, majd kicsit félretesszük hűlni
- a vizet a tojássárgájához adjuk, elkeverjük, majd hozzákeverjük a csokit is (ha túl forró a csoki, megfőhet a tojássárgája!)
- ezután gőz fölött még egy kicsit melegítjük, majd hagyjuk kihűlni az egészet
- a tejszínt felverjük a cukorral, és a csokis trutyihoz keverjük, majd az egész mehet a hűtőbe
- már csak a tortát kell összeállítani:
- a tésztát vízszintesen kettévágjuk
- a sorrend: habkorong - csokikrém - tészta egyik fele - lekvár - csokikrém - másik habkorong - csokikrém - tészta másik fele - lekvár - csokikrém, ami már az oldalára is mehet
- díszítjük, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket
Tippek: az emeletes építkezés alatt elcsúszhatnak a rétegek, és a krém is túl híg lehet, de ez van:D Ja, és a recept 18 cm átmérőjű formát írt, de nekem csak 24 cm-es volt, és így is tökéletesen sikerült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése