Hostanyukám születésnapjára kerestem valamit, és mivel itt a mákot aranyárban, és darálatlanul mérik, nekem meg nincsenek meg a megfelelő konyhai eszközeim, a máktorta kiesett, akármennyire is szereti. Hüpp, én is nagyon szeretem...
DE! Ekkor a net feltúrása után rábukkantam erre a kicsit bizarr tortára, aminek a tésztájába egy egész evőkanál sót kell rakni, és maga a tészta inkább leveshez hasonlít, mint krémre, de a végeredmény meggyőzött arról, hogy megérte belevágni. Az eredeti recept málna nélkül írta le, de én fel akartam tuningolni valamivel. Vigyázat, fogyókúrázók végveszélyben! (megint)
Hozzávalók:
DE! Ekkor a net feltúrása után rábukkantam erre a kicsit bizarr tortára, aminek a tésztájába egy egész evőkanál sót kell rakni, és maga a tészta inkább leveshez hasonlít, mint krémre, de a végeredmény meggyőzött arról, hogy megérte belevágni. Az eredeti recept málna nélkül írta le, de én fel akartam tuningolni valamivel. Vigyázat, fogyókúrázók végveszélyben! (megint)
Hozzávalók:
- 420 g cukor
- 150 g liszt
- 100 g cukrozatlan kakaó
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csapott evőkanál finomszemű só
- 3 dl tej
- 1,5 dl olaj
- 2 dl friss, forró, erős kávé
- 2 tojás
- 1-2 evőkanál vaníliakivonat, aroma, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
- málnalekvár
- málna, porcukor és csokiforgács a díszítéshez
- 300 g porcukor
- 4 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 dl tejszín
- 120 g olvasztott vaj
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagy tálban (liszt, cukor, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor, só (aki fél, tehet bele csak egy csipetet).
- Egy másik tálban összevegyítem egy robotgéppel a folyékony összetevőket (vigyázat, fröcsköl, mint a nyavalya), úgy mint: tej, olaj, kávé, tojások, vanília.
- Most a száraz hozzávalókhoz apránként hozzáadom a folyékony elegyet, míg egy viszonylag híg dolgot nem kapok. Ez a tészta. Mivel az állaga ilyen, felhívnám mindenki figyelmét, hogy ha kapcsos tortaformát használ, akkor mindenképpen tegyen bele próbaképpen egy kis vizet, hogy ereszt e, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen része (sütő aljából a szén vakargászása, és egy elszúrt torta)
- A tészta FELÉT öntsük bele egy sütőpapírral bélelt formába (vagy kivajazott formába) és toljuk be a sütőbe 180 fokra 45 percig. Az eredeti recept kicsit kevesebbet írt, de nekem nem volt elég.
- Ha kész, ismételjük meg a másik felével a tortának, így kapjuk meg a két lapot. Aki persze konyhailag jól felszerelt, két tortaformában is sütheti egyszerre légkeverésen.
- Közben megcsinálom a krémet. Ehhez az olvasztott vajhoz adom a cukrot és a kakaóport, majd tejszínnel lazítom a krémet.
- Ha mindkét tortalap teljesen kihűlt, az egyiket megkenem málnalekvárral vagy málnabefőttel, bevonom a krémmel, ráteszem a másik lapot is, ezt is megkenem málnalekvárral, majd a maradék mázzal befedem az egész tortát, és hűtőbe teszem tálalás előtt. Lehet díszíteni akármivel, én most málnát, csokiforgácsot és porcukrot használtam.
- Egy tipp: ha valaki nem akarja, hogy a tálaló tányér csupa csokimaszat legyen, csíkokra vágott sütőpapírral fedje be a tál szélét, majd erre tornyozza a tortalapokat, kenje be a krémmel, majd óvatosan húzza ki, így a tányér védve van a krémtől :)
Tányérvédő papírok |
Gyönyörű :)
VálaszTörlés