Nagyjából egy éve Párizsban ért egy meghatározó kulináris élmény: egy helyi étteremben fokhagymás fűszervajban sült kagylót ettem friss bagettel. Abszolút semmi extra nem volt a dologban, de ahogy a forró fűszervaj, meg a kagyló és a bagett összeolvadt a számban, na azt azóta is emlegetem, annyira isteni finom volt! Azóta nem jutottam el odáig, hogy reprodukáljam a dolgot, de már hetek óta tengődött egy fél csomag garnéla a fagyasztóban. Amúgy belegondoltam, hogy otthon sosem ettünk ilyesmit, pedig nem egy nagy durranás. Csak valahogy mindenkiben az a tudat él, hogy nem szokás koktélrákocskákat csinálni vacsira, ha van krumpli-savanyúkáposzta-vajaskenyér-akármi. Oké, nem vagyunk egy tengeri nagyhatalom, de azért néha az ember igazán megengedhet magának egy csomag garnélát, ha már megengedi magának a fagyasztott halat is.
Ennek a receptnek az eredetije amúgy itt található, én azonban egy kicsit átalakítottam.
- 250 g fagyasztott garnéla (az apróbb, ha van a bótban)
- 4 dkg olvasztott vaj
- só, bors, olasz fűszerek, friss petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál prézli (vagy mint esetemben: 1 pirítós elmorzsolva)
- fél lime leve
- 1-2 evőkanál fehérbor
- 4 evőkanál reszelt parmezán
- friss bagett vagy valami, amivel lehet tunkolni
Elkészítés:
- Egy kisebb jénaiban, vagy tűzálló tálban a fagyasztott garnélát összekeverem a fűszerekkel, kenyérmorzsával, a szétnyomott fokhagymával, a borral, meglocsolom a lime levével, összekeverem az olvasztott vajjal is (ugye nem hagytam ki semmit a hozzávalókból??), majd megszórom parmezánnal. (a prézlit a végén is rá lehet szórni a sajt előtt, mert hajlamos az egész lemenni a tál aljára)
- Mehet is a 180 fokos sütőbe olyan 20 percre, majd lehet tálalni a bagettel.
- Tipp: mivel fagyasztott volt a rák, ezért elég sok leve lett, amit a friss bagett nagyszerűen felszívott, de aki ezt nem csípi, az pár percig főzheti őket, majd le kell szűrni, és így megcsinálni a többi lépést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése