Vagy sütőtökkrémleves, vagy sütő tökkrémleves, vagy sütőtökkrém leves stb. stb. Maradjunk a töklevesnél :)
Szóval még télen csináltam, de csak most posztolom, mert a halogatós mindenemet. Viszont kinézve az időjárás tökéletesen télies, így nincs is jobb egy tál forró levesnél. (najó, talán egy bögre forró csoki:))
Szóval itt ez a recept, de igazából ez is olyan, hogy ahány ház, annyi sütőtökleves, van, aki nem rak bele zellerszárat, van aki a répát hagyja ki, megint más a krumplit, van, aki csak tökből csinálja, szóval nem kell kétségbeesni, ha valami nincs épp a kamrában. Viszont ami talán fontos: nem tudom miért, de nekem vesszőparipám lett, hogy a tököt sütőben meg kell sütni előre, mert úgy finomabb. Szóval hajrá, sütésre fel!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sonkatök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zellerszár (nem baj, ha levele is van)
- 1 krumpli
- 1 sárgarépa
- 1,5-2 liter alaplé (lehet leveskockából is)
- 1-2 karika friss gyömbér
- 1-2 darab szerecsendió-virág
- a tök fűszerezéséhez: 1 gerezd fokhagyma, és ami szem-szájnak ingere: bazsalikom, rozmaring, bors, majoranna
- olívaolaj
- só
- 1 dl tejszín vagy tejföl
- A tököt kibelezem (a magokat félre lehet tenni megpirítani), és pár nagyobb darabra vágva egy tepsibe teszem.
- Egy kis tálba összekeverek egy kis olívaolajat egy gerezd zúzott fokhagymával, borssal, bazsalikommal, rozmaringgal, majorannával, stb. és jól bekenek a tököt vele. Mehet is a sütőbe, 170 fokon jó 1, másfél órára. Én még egy kis vizet is szoktam alá tenni, amit néha visszapótolok. Ha pedig a fűszer nagyon megégne rajta, egyszerűen csak lekaparom róla, könnyen lejön.
- Egy lábosban egy kis olívaolajon megfuttatom a hagymát és a feldarabolt zöldségeket. (csak épp hogy), majd felöntöm az alaplével, hozzáadom a gyömbért, a szerecsendió-virágot. Ha megvan, egy evőkanállal kikaparom a tököt a héjából, és ezt is hozzáadom. Fedő alatt puhára főzöm a cuccot.
- Ha kicsit kihűlt, kihalászom a gyömbért és a szerecsendió virágot (!!!!!), majd összeturmixolom a levest, hozzáadom a tejfölt/tejszínt, és épp csak felforralom.
- Egy kanál tejföllel, tökmaggal és pirítóssal tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése